Något som blir allt populärare är att träna utomhus, vilket många kommuner lagt märke till och storsatsat på att anlägga utomhusgym på offentliga platser i större städer och områden – något som allt fler upptäcker fördelarna med.

Latsdrag gymAtt anlägga ett utomhusgym på tomten är enkelt, allt man behöver göra är att välja ut en passande yta, lägga marksten och uppföra träningsredskap som står utomhus året om oavsett väder och vind. Dock är det inte alla familjer som har en egen tomt att bygga på, då man kanske bor i radhus med liten tomt eller rent av bor i innerstan i lägenhet. Då är det tur att många kommuner fått upp ögonen för det ökade intresset för utomhusträning, och då även utomhus gym. På till exempel Stockholm stads hemsida kan man hitta utomhusgym i hela länet och se vart exakt de finns någonstans på kartan. Bland annat skriver man om hur dessa är gratis för alla att använda och finns i både trä och metall med olika träningsredskap tillhörande. Så om du är på stan och passerar park där lekplatsen saknar både gunga och kana, och mest ser ut att bestå av olika klätterställningar, då är det förmodligen inte alls en lekplats för barn att roa sig på – förmodligen är det ett utomhusgym du fäst blicken vid.

Inte bara i Stockholm

Utegymmen finns inte enbart i Stockholm, även Göteborg har fattat tycke för detta och har precis som Stockholm Stad också märkt ut vart gymmen finns på sin hemsida. Nyligen skrev även Sveriges Radio om hur dalarnas kommuner börjat satsa på konceptet. Till journalisten säger en representant bland annat om hur man sett ett stort intresse för denna typ av träning och därför lagt fokus på att uppföra fler platser för glada motionärer att pröva på utomhusgym – något som uppskattats av de boende i områdena.

Såhär kan ett utomhusgym se ut: