Att fira sin studentexamen blir dyrare och dyrare för varje år. Men det finns sätt att hålla nere kostnaderna om man tänker till lite.

Studentdagen är en av de viktigaste dagarna i ungdomars liv. Det är dagen då de tar sitt största kliv in i vuxenvärlden med en känsla av att hela världen ligger för deras fötter. Samtidigt innebär studentfirandet en stress för många familjer eftersom det blir dyrare och dyrare att ta studenten för varje år som går. Vissa saker vill man inte spara in på. Att skicka fina tackkort är till exempel en artighet som man inte bör hoppa över. Bättre sätt att visa uppskattning på finns inte!

Handla på rea eller second hand

Genom att planera klädinköp i god tid så går det ofta att hitta såväl balklänningar och kostymer på rea vilket kan göra att du sparar tusenlappar. Många i den åldern använder dessutom bara kostymen eller balkklänningen en gång, vilket innebär att det kan finnas många klänningar och kostymer i nyskick att köpa på second hand.

Fira ihop och dela på kostnaden

Att ha en studentmottagning är ofta dyrt. Partytält, mat, dryck och dekorationer är inte gratis. Lyckligtvis är det ju inte bara ditt barn, utan hela klassen som tar studenten. Så varför inte låta ditt barns bästa vänner ha en gemensam studentbjudning och därmed dela på de stora kostnaderna. Förutom att spara pengar så sparar ni också tid då ni kan dela upp er i dekorationslag och matlag och så vidare.

Planera och sätt en budget för mottagningen

Att handla saker till mottagningen allteftersom man kommer på dem är det bästa sättet att få kostnaderna att skena. Genom att tidigt sätta en budget och sedan följa den gör att blir lättare att hålla koll på kostnaderna. Använd sedan budgeten när du i god tid planerar för alla inköp som måste göras.

Var kreativ

Använd din kreativitet. Dekorationer går ofta att hitta i naturen i form av blommor och björkris. Och en hel del annat går att fixa själv för den som har pysselsinne och tid. Ofta blir det dessutom roligare att göra saker själv än att köpa färdiga paket.