Morgonen startar med ytterligare ett försökt till att truga i dina barn sin frukost innan det är dags att ge upp för att klä på dem kläder och i rasande fart styra stegen mot förskolan för att sedan skynda in på jobbet. Väl framme ska man på möten, svara på mail och sköta sina arbetsuppgifter för att sedan åka tillbaka till förskolan för att plocka upp barnen igen och ta sig hem för att ta tag i matlagning, städning och tvätt för att sedan rasa i säng och börja om nästa dag – så konstigt är det inte att det just är småbarnsföräldern som befaras vara nästa grupp att springa rakt in i väggen.

Mamma_barn_blondAtt vara förälder är något som beskrivs som meningen med livet. Barn är vad som ska göra oss lyckliga och lösa alla våra problem. Sanningen är dock den motsatta. Enligt den amerikanska forskaren Rachel Margolis är det nyblivna föräldraskapet något som gör oss olyckliga och många gånger får oss att må sämre än vid en skilsmässa eller till och med värre än när vår partner dör, skriver Expressen. Enligt psykologen Maria Farm kan man dessutom se de två första åren av föräldraskapet som de år som förändrar ens liv för alltid och det är nu man måste tackla mängder av nya känslor samtidigt som man upplever såväl känslor av instängdhet, förutsägbarhet och isolering. Så hur ska man göra för att undvika att sänka sig i en depression? Våga unna sig lugn och se till att ta tid för egentid så att man har tid att stressa ner. Men trots att det svaret kan tyckas låta enkelt är det mer komplicerat än så om man samtidigt ska få livspusslet att gå ihop. Särskilt om man är en småbarnsförälder som dessutom dras med ett heltidsjobb.

Föräldrarollen i kombination med arbete skapar utbrändhet

stress jobb kontorI Dagens Nyheter skriver sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt om hur han befarar att småbarnsföräldrar är nästa grupp att gå in i väggen. Detta eftersom att han menar att krav om att skapa sig en egen karriär och egna intressen i kombination med att man försöker bygga en ny tillvaro tillsammans med barn i sitt liv skapar en trötthet som lätt leder till utbrändhet. Något man också skriver om i Svenska Dagbladet. Så hur ska man lära sig att pussla ihop livspusslet som nybliven förälder utan att riskera att man bränner ut sig eller bli olycklig? Det finns en del knep att ta till.

Så förebygger du stress som förälder:

  • Avkoppling i ensamhet – en avkopplande stund i ett bubbelbadkar med låst badrumsdörr där du kan vara ifred en timme när barnen somnat en tisdagskväll gör att du kan sänka stressnivån i kroppen och orkar ta tag i morgondagen.
  • Kommunikation – att prata med sin partner om hur man mår och känner kan vara en riktig stressreducerare i och med att man på så vis delar med sig och kan släppa på bördan att bära stressen själv och kanske även få backning genom stöd.
  • Socialt stöd – alla behöver vi tid till vänner och personer vi bryr oss om, därför är det viktigt även för föräldrar att leva ett aktivt socialt liv, försök till exempel umgås med andra föräldrar som är i samma sits – då kan ni stötta varandra.