65133-christmas-bellsÄntligen har julveckan kommit, på torsdag är det julafton. Känns det stressigt? Du är inte ensam. Många känner en stor julstress inför jul, det är snarare mer vanligt än tvärtom.

Inte alla är det heller som längtar efter jul. Enligt en undersökning som presenteras i Expressen här fick deras läsare besvara frågan ”Längtar du efter julen?” 38 procent svarade ”ja verkligen”, men hela 62 procent svarade nej. Vad är det som är fel? Kanske beror det hela på hur varmt det är just nu? I helgen mättes hela 13 plusgrader i Sverige, så varmt har det inte varit i december sedan 1977. Det är klart att julkänslan inte innfattar sig när det är lika varmt som på midsommar. Men mest troligt beror svaren på stressen, det faktum att det är mycket som ska göras och dessutom ska en träffa släkten – någonting som för många innebär mycket stress och ångest.

Dela upp julen

Vad kan du då göra för en mindre stressig jul? I en artikel från Sydsvenskan skriver man om hur en delad jul kan underlätta eventuell julstress. En stressforskare, Aleksander Perski, har uttalat sig i artikeln och menar på att planering kan underlätta när det är stressigt. Många familjer är dessutom uppdelade så att det blir ett måste att hinna träffa alla. Kanske behöver man inte träffa samtliga på just julafton? En uppdelning kan göra det lättare, så träffar ni en viss del av släkten på juldagen istället. Dessa dagar innan jul är såklart de som är som mest stressiga, många väljer att köpa sina julklappar den 23:e någonting som gör att det blir många sista-minuten-köp, vilket i sig innebär att en inte är nöjd med julklapparna. Försök att undvika detta. Om du inte får pengar förrän den 23:e och inte kan köpa innan kan vi rekommendera onlinehandel. I vissa fall kan du då betala senare med faktura. Om du inte vill det kan du redan nu välja vad du ska handla, så att du inte behöver fundera över det sedan.

Fyra julklappstips:

  • Köp inredning, allt från att köpa nya gardiner eller vaser uppskattas. Köp sideboard från 5676781-presentforpackning (1)confidentliving.se är också ett alternativ, till exempel till den nyinflyttade. På Confidentliving får du ett stort utbud av möbler och inredning, och du kan beställa hem saker idag och hinna få ut de till jul.
  • Robotdammsugaren blev årets julklapp, den är en väldigt bra julklapp oavsett vem du köper till (förutom till barn, såklart)
  • En upplevelse är någonting som sällan slår fel. Vad gillar den du ska köpa till? Kanske är spökvandring i Gamla stan någonting som passar hen?
  • En av de julklappar som man trodde skulle bli årets julklapp var ”ingenting”. Med ingenting menar man helt enkelt att du ger välgörenhet i mottagarens namn. På julafton får han eller hon ingenting, förutom en känsla av att någonting bra har gjorts. Detta brukar uppskattas som mest av äldre personer, kanske någonting att ge mormor eller morfar?