Vad är viktigt att tänka på när man lär sina barn att cykla? Bland annat att cykeln är inställd för barnets längd samt att hjälm finns fastspänd på huvudet – såklart.

 

pexels-photo-175353Är det någon myndighet som manar till användande av cykelhjälm så är det kanske främst Polismyndigheten. I Sveriges Radio skrivs det om hur polisen i Falkenberg nu återigen tar till orda och uppmanar föräldrar att ta ansvar för att deras barn faktiskt har fungerande cykelhjälmar och att dessa också används. Men även att barnen har cykelljus, rätt reflexer och vet hur man ska ta sig fram i trafiken. Detta efter att en flicka blivit påkörd av en bilist, dock med lindriga skador som tur är. Polisen menar att hjälm är en väldigt enkel och framförallt billig livförsäkring, som kan vara skillnaden på att slå sig riktigt illa och kanske inte slå sig mycket alls. Bra och viktigt att tänka på med andra ord. Att ha rätt cykel som är säker är också bra att ha i åtanke, cyklar hos cykloteket kryssar för alla säkerhetsrutor och är perfekta att lära sig cykla på.

Att lära sig trafiken

Vårdguiden 1177 kan en läsa mer om hur man ska tänka på barn i trafiken och säkerhet för barn i olika åldrar rent generellt. Bland annat står det att det dröjer ett tag innan barnet faktiskt kan klara sig relativt bra i trafiken på egen hand. Enligt rekommendationerna på sidan bör inte barn cykla i trafik förrän de är runt 12 år, eftersom man inte har ett tillräckligt utvecklat synfält innan dess. Dessutom har barn svårare att uppfatta var ljud kommer ifrån, vilket gör att de har det lite svårare att stämma av avstånd och hastigheter och då överblicka en trafiksituation samt olycksrisker i denna. Vuxna behöver med andra ord vara med under många år för att lära sina barn vara i trafiken.