Hur vet man egentligen när det är dags för bilen att få lite service? För det första är det bra att du håller koll på din servicebok. Det står nämligen vad som är rekommenderat för din egen bil. Det mesta står efter antal mil, men det kan också finnas saker som du måste fylla på eller byta ut varje år. Fälgar och däck ska alltid vara i fint skick.

”Och bilen går?” är en vanligt fråga. Och som amatör är det lätt att svara: jo, den går. Men så en dag står du där i väggrenen på motorvägen och undrar varför bilen helt plötsligt la av. Att gå på regelbunden service är något varje bilägare bör göra. Som amatör kan man alltid kolla läget på bilen, till exempel lufttryck, däck. Man kan alltid fräscha upp och byta till fälgar från ATS.

Skicket på din bil är i ditt intresse

För det första är det bra att ha klart för sig som bilägare att skicket på bilen mycket handlar om hur du själv tar hand om den. Det finns exempel på bilar från 70-talet som går bra än idag. Det kan vara att man har kört mjukt med den och inte kört för många mil. Men skicket ligger inte bara i milen. Det finns splitternya bilar som bara kört tusen mil och som är buckliga, har trasig motor och slitna bromsar. Hur kommer det sig? Hemligheten ligger förstås i hur föraren kör bilen, om det är mycket plötsliga accelerationer och hastiga inbromsningar. Dessutom kan kopplingspedalen bli utsliten och vi ska inte ens tala om kamremmen.

Och på tal om kamrem. Har du inte en kamrem utan sitter där hemma och tror att allt är frid och fröjd med din kamkedja? Där tar du fel. Kamkedjan har förvisso längre livsstid, men är desto dyrare att byta ut och kan också plötsligt gå sönder. Kamkedjan går att märka av innan den är påväg att brista och det brukar kunna synas på kontroller. En privatleasad bil brukar i regel hålla betydligt kortare tid än en bil som bara har haft en och samma ägare (förutsatt att den ägaren kör normalt). Visst kan man läsa guider på vilka bilar som håller sig bäst, men ofta är det grovt generaliserat och det spelar mer roll hur ofta man servar bilen. Idag har bilverkstäderna blivit mycket bättre och det går att hitta riktigt bra servicemackar.

Det här kan du göra själv:

  • Byta fälgar
  • Däck
  • Fylla på motorolja

Egentligen kan du göra det mesta själv, men allt kräver att du först läser på noggrant hur man gör.