Överviktiga barn blir allt vanligare, och övervikten beror på kost, aktivitet och ärftlighet. Som förälder finns det flera vägar du kan gå för att hjälpa ditt barn med fetma. Att se till att barnet äter hälsosamt är första steget, samt att motivera barnet till rörelse och aktivering. Det finns även hjälp att få inom vården, om du är osäker och behöver råd och hjälp.

En bra kosthållning för barn behöver inte vara tråkigt. Det är inte bara grönsaker som man går ned i vikt av, det gäller att hålla en välbalanserad kost även om barnet ska minska i vikt. En tumregel är att ha en god rutin på måltiderna, att äta till fasta tider och att ha lagom mycket mat på tallriken. Inget småätande, inget godis mellan måltiderna och inga söta drycker. Följ tallriksmodellen, och om barnet inte blir mätt efter en portion kan du servera mera grönsaker.

Aktivera barnet

I tillägg till minskade portioner och nyttigare mat, bör du se till att barnet aktiveras. Barn rör på sig mycket i lek, så om aktiviteterna är roliga tänker inte barnet på de som träning. Baka in vardagsmotion med barnet, ta trappor istället för hissen och hoppa av på en busshållplats tidigare. Om barnet har värk eller ont på grund av sin vikt, kan simträning vara en skonsamt alternativ. Det ger motstånd, men det sliter inte lika mycket på leder som värker. Att vara tillsammans i vattnet kan bli en fin stund med familjen eller vänner och motionen kommer gratis.

Att få hjälp från vården

Ditt barns första instans för vård är barnavårdscentralen, BVC. Här följs barnet upp helt från starten, och vikten registreras vid varje besök. Vid skolålder kan du som förälder antingen välja att besöka en vårdcentral, eller elevhälsan på skolan. Du som förälder har också valet att söka hjälp från en öppen specialistmottagning. När man inlett en kontakt med vården, t.ex. med en dietist eller näringsfysiolog, är det viktigt att låta de följa med på resan mot lägre vikt. Kontakten bör vara regelbunden, så att de får se om tilltagen behöver ändras, eller om viktnedgången går som önskat.