Något som både vuxna och barn tycker är fantastiskt roligt är att gå på fest och få klä upp sig till tänderna, så varför inte ordna en egen fest? Det är trots allt oktober och Halloween står runt knuten – och vad är egentligen roligare än en riktigt ruskig maskerad som hela familjen kan vara med på?

Att fira Halloween är något som bara blir allt populärare i Sverige och både barn och vuxna drar på sig häftiga maskeradkläder för att ställa upp på festligheterna. Så varför inte ordna en egen Halloweenfest i år? Det är inte så svårt som man kanske tror. Allt som behövs är en rolig utklädnad, lite skräckinspirerad mat och musik samt ett gäng härliga gäster som också vill vara med på maskeraden. Sen gäller det att göra en hel del förberedelser också, så att festen inte bara blir rolig utan även lite kuslig med spännande Halloweeninspirerade detaljer som låtsatsblod, spindelväv och ljuslyktor av olika slag.

Så gör du festen kusligare

Teckning av Halloweenhus med falggermöss som flygerAtt dekorera hemmet kusligt är nästan A och O för att festen verkligen ska kännas som en Halloweenmaskerad och inget annat, och visst finns det enkla sätt att göra egna dekorationer utan att spendera en förmögenhet. Ett tips är att spana in Expressens lista på enkla dekorationer man kan pyssla ihop tillsammans med barnen. Till exempel skriver man om hur man kan göra fladdermöss av klädnypor, spöken att sätta i trädgården och tjusiga servettringar till dukningen. Och för den som vill ha lite ytterligare inspiration till vad man kan göra med både sig själv och sitt hem kan kolla in tv4:as sammanställning över bloggvärldens bästa Halloweenknep. Men viktigaste av allt: det är ditt smink – och det finns massa enkla sätt att både blanda eget låtsatsblod och skapa läskiga sår på om man vill det. Det är något som Sveriges Radio har recepten för.

Låtsats blod på två olika sätt:

  1. Mest realistiska blodet – du behöver rödfärgad karamellfärg för att få till blodfärgen och för att få till en blodliknande konsistens behöver du ljus sirap och kakao som du rör ihop med färgen och sedan duttar du i en droppe diskmedel.
  2. Enklaste blandningen – blandas på ingredienser vi nästan alltid hittar hemma och allt du behöver är ketchup, kakao och vatten så är blodet klart.

Läskiga sår

För att göra läskiga fejksår behöver du bara toalettpapper och hobbylim som du lindar runt valfri kroppsdel, till exempel armen eller benet. När du gjort detta kan du sedan göra en reva i pappret och dutta på med ditt låtsatsblod för häftig effekt.