pappa, barnDet behöver inte vara så svårt att sluta röka och det kommer garanterat få dig till en bättre hälsa. Men faktum är att rökning inte bara skadar dig själv utan också din familj, risken är större att barnen får ha sin förälder i färre år. Så, kan du inte sluta röka för din egen skull, sluta för barnens skull.

Om inte ens egen hälsa är en anledning stor nog till att fimpa en gång för alla så bör man dra bort uppmärksamheten från sig själv en stund. För, rökningen drabbar inte bara dig själv utan också dina barn. Det mest uppenbara är passiv rökning, men barnen skadas också genom att din hälsa blir sämre av rökningen. Du kanske inte orkar lika mycket, blir lättare sjuk och kanske till och med dör i förtid av rökningen.

Ta hjälp för att sluta röka

Det bästa sättet för att sluta är att verkligen bestämma sig och att kanske ta hjälp. Många som vill sluta röker istället E-cigarett under en nedtrappningsperiod. Sedan efter ett par veckor så är det dags att sluta med den också, för rökning är inget man ska ersätta med något annat. Det är även smart att kontakta Sluta-röka-linjen. Vill man inte göra på detta vis så kan det vara bra att sluta tvärt. På Vårdguiden tipsas det bland annat om att man ska börja med att bestämma ett datum för när man ska sluta röka, och sedan vara stenhård med detta datum. Att också stärka sina anledningar till att sluta röka genom att lista allt negativt med rökningen, både allmänna och personliga, ökar chansen för att lyckas.

Fördelar med att sluta röka

Många tror att man går upp i vikt av att sluta röka, men det finns faktiskt sätt för att inte gå upp i vikt när man slutar, läs mer här. Och fördelarna med att fimpa en gång för alla är många. I Aftonbladet listas vad som händer med kroppen snabbt och efter lite längre tid, vilket tydligt visar på hur mycket rökning hindrar kroppen från att må bra. Efter 20 minuter utan rökning går pulsen ner till en normal nivå och kroppen börjar återfå normal temperatur. Efter 8 timmar blir man mindre trött och syrehalten i blodet ökar och blir mer normal. Det är dags att fimpa helt enkelt!