Det största hotet mot hälsan
Det är smart att kunna använda digitala vårdcentraler – men ibland krävs ett möte på riktigt där en läkare verkligen får göra en grundlig undersökning. Vad är ett av de största hoten mot vår hälsa i dag?
Något som verkligen har börjat gro i Sverige är digitala vårdcentraler. Detta är bra och framförallt tidseffektivt när det är ett recept som till exempel behöver förnyas. Men ibland krävs det ett möte med en läkare eller sjuksköterska på riktigt, då är tipset att besöka Vårdcentralen Din Klinik. Det är en vårdcentral, BVC och vaccinationsmottagning på en och samma gång.
Barn rör sig för lite
Svenskar stor just nu inför ett större hot mot deras gemensamma folkhälsa, det är att vi rör på oss för lite och väger alldeles för mycket. I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa om att unga ska röra på sig minst 60 minuter om dagen, något som inte sker i dagens samhälle. Inte för tillräckligt många unga i alla fall. Dessutom är det så att intresset för motion och rörelse minskar ju äldre barnen blir, hela var femte 15-åring varken idrottar i en förening eller tränar på egen hand enligt Centrum för idrottsforsknings störa rapport. Det är tyvärr ingen rolig läsning.
Samtidigt går det i Dagens Nyheter att läsa om hur hela varann svensk är överviktig Den farliga övervikten är den som sitter runt magen och midjan. Det är bukfetman som verkligen ökar risken för vissa cancerformer, diabetes typ två, hjärt- och kärlsjukdomar, demens och depression. En hel del alltså. Att fokusera på den sortens BMI är alltså av vikt, snarare än att endast titta på BMI som är ett väldigt trubbigt instrument att mäta med.
Skillnad i hälsa mellan grupper i samhället
I samma artikel som ovan går det även att läsa att klassklyftor påverkar hälsan. Hos lågutbildade är det generellt sätt sämre hälsa och högre övervikt än hos de som är högutbildade. Stillasittandet ökar och vardagsrörelsen minskar, fysisk aktivitet gör även att vi mår bättre psykiskt, därför hänger allt ihop. Det är med andra ord väldigt viktigt att röra på sig om en vill hålla sig frisk, samt att försöka äta mer grönt och fullkorn i stället för mättade fetter, socker och halvfabrikat. Lättare sagt än gjort kanske, men livsviktigt. Läs vidare i Svenska Dagbladet.