Att ha ett kalas håller nog de flesta med om är något av det roligaste som finns i barndomen. Men de senaste åren har det varit mycket diskussion om dem. Diskussionerna har handlat om allt från inbjudningar till hur påkostade barnkalasen blivit.

370193-colorful-balloons

Den senaste tiden har det varit många diskussioner om inbjudningar till barnkalas och huruvida man måste bjuda in alla i klassen. Föräldrarnas och skolornas åsikter angående hur man bjuder in till kalas skiljer sig åt. Exempelvis har många skolor enligt Göteborgs-Posten regler om att man inte får dela ut inbjudningarna i skolan om alla inte är bjuda. Men det är inte många skolor som har några regler om hur man ska göra när man delar ut kalasinbjudningar på fritiden. De flesta föräldrar tycker dock att det är upp till var och en vilka man ska bjuda och inte och att det vore konstigt om barnen tvingades bjuda andra barn som de inte alls är vänner med.

Hur anordnar du ett kalas

Oavsett hur man sköter inbjudningarna till barnkalaset, är det i alla fall givet att barnkalaset ska vara en stund av glädje som uppskattas av alla inblandade. Som förälder kan man känna sig lite stressad inför ett stundande barnkalas men gör man det bara på rätt sätt går det för det mesta bra. För att få kalaset att gå smidigt kan det vara bra att planera det innan och dela in det i kvartar för att se hur mycket man hinner med. För att veta vad man ska göra på kalaset kan man fråga på förskolan vad barnen brukar leka på samlingen. Har man en liten budget finns det massvis av knep att ta till för att kalaset inte ska skena iväg ekonomiskt. I den här artikeln får man många tips och några av dessa är:

  • Att ha kalaset hemma och hitta allt pynt som behövs för ett barnkalas på nätet.
  • Att bjuda in till kalaset en tidpunkt då man inte behöver bjuda på lunch eller middag. Är kalaset exempelvis mellan 14 och 16 är det helt naturligt att bara bjuda på fika.
  • Att ha kalaset tillsammans med någon annan för att kunna dela på alla kostnader.

Vanligt med dyrare kalas 225405-birthday-girl

Det här med att hålla nere kostnaderna på barnkalaset och se till att det inte blir för dyrt, kan faktiskt vara en bra idé. De senaste åren har det nämligen blivit trendigt att ha kalas på lekland eller liknande, som kostar väldigt mycket pengar. Att man bjuder in till så här påkostade kalas gör att vissa barn, som inte har det lika stabilt ekonomist, känner sig utanför. Många känner även att de inte kan komma på det dyrare kalaset för att de inte har någon möjlighet att bjuda tillbaka till ett lika påkostat kalas. Att det ser ut på det här sättet har många tidningar uppmärksammat och kanske kan denna uppståndelse i medierna göra att föräldrars inställning till barnkalasen ändras.